1
Przygotowanie ciasta:
Do misy wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i wsypujemy mąki. Na koniec dodajemy suche drożdże i lekko mieszamy je łyżką z mąką. Ciasto wyrabiamy co najmniej 10 minut, aż przestanie przyklejać się do misy robota. Unikamy dosypywania mąki podczas wyrabiania, dlatego najlepiej wyrabiać tego typu ciasto w robocie z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1h.
2
Czosnek siekamy i krótko podsmażamy na oliwie, wrzucamy pomidory, sól i cukier i dusimy 1h (w czasie gdy ciasto wyrasta). Dobry sos musi się odpowiednio zredukować.
3
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części po ok. 240 g każda. Rozciągmy ręcznie i podsypujemy na blacie kuchennym semoliną. Pieczemy w okrągłych blaszkach o średnicy ok. 30 cm każda lub na 2 blachach z piekarnika (wówczas ciasto dzielimy tylko na 2 części). Najpierw podpiekamy spody ciasta wysmarowane tylko sosem przez 2-3 minuty, w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temp. (najlepiej z termoobiegiem). Po tym czasie wrzucamy pozostałe składniki, zaczynając od serów. Pieczemy z dodatkami ok. 7 minut na ostatnim poziomie, tak by spód pizzy się zarumienił:) Sukcesem udanej pizzy z tego przepisu jest długi czas wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Kenwood Chef XL Titanum sprawdził się w tej roli idealnie!