• Włoska pizza z piekarnika

Danie główne

Włoska pizza z piekarnika

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 7

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
500 g mąki typ 00
100 g mąki semoliny lub krupczatki (50g do ciasta, 50 g do podsypania)
360 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
Składniki na sos:
puszka dobrych pomidorów np. Mutti lub Cirio
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki:
opakowanie salami w plastrach
pół puszki oliwek zielonych
1 czerwona cebula
pół opakowania sera gorgonzola (piccante lub dolce)
2 kulki mozzarelli

Przepis podstawowy

1

Przygotowanie ciasta: Do misy wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i wsypujemy mąki. Na koniec dodajemy suche drożdże i lekko mieszamy je łyżką z mąką. Ciasto wyrabiamy co najmniej 10 minut, aż przestanie przyklejać się do misy robota. Unikamy dosypywania mąki podczas wyrabiania, dlatego najlepiej wyrabiać tego typu ciasto w robocie z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1h.

2

Czosnek siekamy i krótko podsmażamy na oliwie, wrzucamy pomidory, sól i cukier i dusimy 1h (w czasie gdy ciasto wyrasta). Dobry sos musi się odpowiednio zredukować.

3

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części po ok. 240 g każda. Rozciągmy ręcznie i podsypujemy na blacie kuchennym semoliną. Pieczemy w okrągłych blaszkach o średnicy ok. 30 cm każda lub na 2 blachach z piekarnika (wówczas ciasto dzielimy tylko na 2 części). Najpierw podpiekamy spody ciasta wysmarowane tylko sosem przez 2-3 minuty, w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temp. (najlepiej z termoobiegiem). Po tym czasie wrzucamy pozostałe składniki, zaczynając od serów. Pieczemy z dodatkami ok. 7 minut na ostatnim poziomie, tak by spód pizzy się zarumienił:) Sukcesem udanej pizzy z tego przepisu jest długi czas wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Kenwood Chef XL Titanum sprawdził się w tej roli idealnie!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.