• Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Deser

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- malakser

SKŁADNIKI:

4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
140 g mąki ryżowej
140 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka kakao
cukier waniliowy (16 g)
3-4 marchewki

Przepis podstawowy

1

Obieramy marchewki i trzemy w malakserze

2

Białka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy na najwolniejszych obrotach i dodajemy powoli olej.

3

W osobnej misce mieszamy mąki, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy do ciasta i miksujemy. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, trzeba będzie dolać mleka.

4

Dodajemy cynamon i kakao. Następnie marchewkę.

5

Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

6

Pieczemy 50min. a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 30 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.