1
Obieramy marchewki i trzemy w malakserze
2
Białka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy na najwolniejszych obrotach i dodajemy powoli olej.
3
W osobnej misce mieszamy mąki, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy do ciasta i miksujemy. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, trzeba będzie dolać mleka.
4
Dodajemy cynamon i kakao. Następnie marchewkę.
5
Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych).
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6
Pieczemy 50min. a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 30 minut