• Łatwy chleb na zakwasie

Przystawka

Łatwy chleb na zakwasie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

200 g zakwasu (żytniego lub pszennego)
400 g wody
600 g mąki pszennej chlebowej
12 g soli (2 łyżeczki)

Przepis podstawowy

1

wymieszać zakwas z wodą i mąką i odstawić na 30 minut

2

dodać sól i wyrobić ciasto za pomocą haka

3

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny

4

przełożyć do formy keksowej, przykryć ściereczką i wsadzić na 12 godzin do lodówki

5

spryskać wodą i wsadzić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika

6

po dwudziestu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zostawić na kolejne 20 minut

7

wyjąć chleb z formy i ostudzić na kratce metalowej

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.