• Szybka Szarlotka

Deser

Szybka Szarlotka

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
8 dużych jabłek szara reneta
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru

Przepis podstawowy

1

Składniki na ciasto Wkładamy do miski robota i wyrabiamy mieszadłem typu k na gładkie ciasto. Jabłka obieramy i i ścieramy w malakserze. Piekarnik nagrzewamy do tem. 180° góra-dół.

2

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część rozwałkowujemy i wykładamy spod formy. Wkładamy jabłka, jeśli mają dużo soku można je lekko odcisnąć. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy w dowolne kształty, układamy na górze ciasta.

3

Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Szarlotka rewelacyjnie smakuje na ciepło z gałka lodów waniliowych.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.