• Tort urodzinowy

Deser

Tort urodzinowy

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: Jajka myję i osuszam ręczniczkami papierowymi.Całe jajka z cukrem wkładam do misy robota,ubijam trzepaczka do uzyskania gęstej piany. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam przez sito, powoli dodaję do piany. Mieszamy ( może być robotem)do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 160 *C. Tortownicę ok 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy mase. Biszkopt pieczemy ok 30 min do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika na kratkę do pełnego ostygnięcia.Kroimy na 3 blaty tej samej grubości. W środku wycinam otwór mieszczący 2 laleczki. Lalki owijamy folia spożywczą, wkładamy do srodka. Ostrym nożem obkrawamy biszkopt tak aby nadać kształt sukienki ( na dole szeroki, zwężając ku górze). odkrojone ciasto zostawiamy do uzupełnienia tortu.

2

Z podanych składników gotujemy galaretkę, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do misy robota wlewam śmietankę,ubijamy dokładnie, do sztywnej piany wlewam powoli przez osłonę robota tężniejącą galaretkę. Ubijamy do połaczenia składników. Blaty tortu przekładam kremem śmietanowym. Na ostatni blat też nakładam krem i przykrywam go odciętymi kawałkami ciasta. Lekko wszystko dociskam rękami nadając kształt sukni. Wkładam do lodówki.

3

Do misy robota wkładam masło i ucieram mieszadłem K , dodaję cukier puder. Ucieramy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej białej masy.Cały tort dokładnie pokrywamy kremem maślanym, smarujemy także otwór na laleczki. Wstawiamy do lodówki.

4

W dużym garnku gotujemy trochę wody, na garnek dajemy miskę metalową, wsypujemy do niej wszystkie pianki ( najlepiej niebieskie), dodajemy wodę, rozpuszczamy mieszając cały czas. Do rozpuszczonych pianek powoli dodaję cukier puder, mieszając łyżką do czasu aż masa przestanie się kleić. Wszystko przekładamy na matę silikonową delikatnie podsypaną cukrem pudrem.Zagniatamy dodając cukier puder do momentu aż masa stanie się gładka i przestanie się kleić. Dzielimy ją na dwie części. Jedną barwimy na jasno niebiesko, druga część ciemnoniebieska. Barwnik rozpuszczam w kropelce wody. Masę rozwałkowujemy na cienkie płaty

5

Tort wyciągamy z lodówki, do środka wkładamy laleczki owinięte folią spożywczą, plecami do siebie. Jedna część tortu przykrywamy jasnym niebieskim, drugą ciemnoniebieską masą. Nie wygładzam masy na torcie, zostawiając delikatne fałdy, wtedy suknia wygląda bardziej realistycznie. Z masy robię pasek do sukni. Każdą część ozdabiam inaczej, przyklejając ozdoby cukrowe za pomocą miodu lub rozpuszczonej pianki. Paterę smaruję lekko kremem maślanym, na to wysypuję ozdoby. Laleczką poprawiamy włosy. Tort gotowy. Wstawiam do zimnego miejsca. Smacznego !!!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
9 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia>
Krem śmietanowy:
700 ml śmietanki 30 %
3 galaretki niebieskie
600 ml wody
Krem maślany
200g miękkiego masła 82% tłuszczu
400 g przesianego cukru pudru
2-4 łyżki mleka lub rzadkiej śmietanki
Masa plastyczna:
400 g pianek marshmallows
ok. 3–4 łyżki wody
ok. 900 g cukru pudru (stopniowo!)
barwnik w proszku niebieski
Laleczki z Krainy lodu
Ozdoby cukiernicze

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.