• Czekoladowo-orzechowe brownie z malinami

Deser

Czekoladowo-orzechowe brownie z malinami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Ciasto:
3 jajka
80 g mąki pszennej
80 ml wody
25 dag masła
250 g cukru
ciut soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g gorzkiej czekolady
garść orzechów włoskich
Do ozdoby:
maliny
konfitura malinowa
listki mięty

Przepis podstawowy

1

Roztopić w rondelku masło z wodą. Dodać do tego gorzką czekoladę i też rozpuścić ją. Z całości ma powstać gładka płynna masa.

2

Do misy robota zamontować trzepaczkę i ubić 3 białka z odrobina soli (poziom 5). Gdy białka będą sztywne, nadal ubijać je jednocześnie dodawać po łyżce cukru. Ubijać do uzyskania szklistej masy.

3

W makutrze lub wysokiej misce rozbełtać 3 żółtka z mąkę i proszkiem do pieczenia. Następnie cały czas delikatnie mieszając ręczna trzepaczka lub dużą łyżką dodawać płynną masę z kroku 1, białka z kroku 2 oraz drobno pokrojone orzechy włoskie.

4

Piec przez 25 minut w 180 stopniach.

5

Po upieczeniu ozdobić wierzch ciasta konfiturą malinową, świeżymi malinami i listkami mięty. Smacznego.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.