• Tartaletka smaki lata

Deser

Tartaletka smaki lata

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- blender

SKŁADNIKI:

składniki ciasta:
200g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
90g zimnego masła
90g cukru pudru
1 jajko
składniki musu:
400g rabarbaru
3 żółtka
200g cukru
Krem czekoladowy:
200ml śmietanki 36%
200g mlecznej czekolady
50g masła
dekoracja:
Owoce sezonowe

Przepis podstawowy

1

Spód: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i masło umieścić w misie miksera i zagnieść aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę, dodać jajko. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4mm i wstawić do lodówki na ok. 60min. Wylepić foremki kruchym ciastem. Schłodzone tarty wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20min w temperaturze 180stopni.

2

Mus rabarbarowy: Rabarbar pokroić i zagotować z 50g cukru, rozgotowany rabarbar zmiksować za pomocą blendera. Jajka utrzeć z resztą cukru, powstałą masę połączyć z rabarbarem i gotować aż krem zgęstnieje, dodać masło i dokładnie wymieszać.

3

Krem czekoladowy: Zagotować śmietankę i wlać ją na pokruszoną czekoladę, energicznie wymieszać dodać i masło.

4

Składanie: Na dnie schłodzonych tartaletek rozłożyć cienką warstwę kremu rabarbarowego i wylać krem czekoladowy. Całość przyozdobić sezonowymi owocami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.