• Drożdżóweczki z budyniem i truskawkami

Deser

Drożdżóweczki z budyniem i truskawkami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
90 g cukru
35g świeżych drożdży
530 g mąki pszennej
90 g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szczypta soli
400 g truskawek umytych i pokrojonych w ćwiartki
Budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego po 40g
850 ml mleka
4 łyżki cukru
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
100 g cukru
90 g zimnego masła

Przepis podstawowy

1

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do przygotowania ciasta używamy haka. Do misy wlewamy mleko, wsypujemy cukier i drożdże. Ustawiamy temperaturę 37 °C, czas 4 min, obroty 1.

2

Następnie wsypujemy do misy cukier wanilinowy, 2 żółtka, masło, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez 4 min, obroty 3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 45 min. Następnie ciasto podzielić na 10 części. Z każdej utworzyć kulkę.

3

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki: mąkę, cukier i masło układamy na desce i siekamy nożem do połączenia składników i stworzenia kruszonki. Następnie przekładamy kruszonkę do miski i odkładamy do lodówki do czasu posypania drożdżówek.

4

W garnku wlewamy 700 ml mleka i zagotowujemy. W miedzy czasie pozostałe 150 ml umieszczamy w garnuszku, dodajemy 4 łyżki cukru i 80 g budyniu i mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, cały czas mieszając do powstania gęstego budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.

5

Rozgrzać piekarnik do 190 °C. Blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszki przełożyć kulki wyrośniętego ciasta, układać w dużych odstępach i formować drożdżówki. Można to robić przy pomocy spodu od szklanki wyciskając na środku kulki wgłębienie. Następnie każda drożdżówkę wysmarować roztrzepanym białkiem. Do wgłębienia wkładać budyń i kłaść pokrojone truskawki. Posypać przygotowaną kruszonką. Piec przez ok. 15-20 min.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.