• Spaghetti z pomidorami i cukinią

Danie główne

Spaghetti z pomidorami i cukinią

  • Wege
  • Średni
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Zacznij od przygotowania ciasta makaronowego. Umieść mąkę, jaja, żółtka i sól w misie robota kuchennego, po zamocowaniu haka do ciasta. Uruchom urządzenie z minimalną prędkością i odczekaj, aż składniki się połączą. Zwiększ prędkość na 2 i zagniataj przez 5 minut, do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Wyjmij ciasto z misy i owiń folią samoprzylegającą. Odstaw na 30 minut.

2

Zamocuj wałkowarkę do ciasta w przedniej części robota kuchennego.

3

Odwiń ciasto makaronowe z folii i podziel na 4 porcje. Uformuj pierwszą porcję w kształt prostokąta i wybierz ustawienie 0 wałkowarki do ciasta na lazanię. Przepuść ten sam kawałek ciasta przez wałkowarkę, a następnie złóż na pół i ponownie przepuść przez wałkowarkę. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Następnie oprósz ciasto odrobiną semoliny i zmień ustawienie wałkowarki na 1. Przepuść przez wałkowarkę, po czym zmień ustawienie na 2. Powtarzaj czynność z każdym kolejnym ustawieniem aż do ustawienia 8. Powtórz czynności z resztą ciasta.

4

Rozwieś ciasto makaronowe do wyschnięcia na 30 minut, przed pokrojeniem na paski o długości 30 cm.

5

Zamocuj wykrojnik do spaghetti (lub dowolny inny: tagliolini/fettuccine/trenette) w przedniej części robota kuchennego. Ustaw prędkość pracy robota na 1 i przepuść arkusze ciasta makaronowego przez urządzenie, aby wykroić wstążki.

6

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wymieszaj składniki na sos na blasze do pieczenia i umieść we wcześniej rozgrzanym piekarniku na 15 minut, aby składniki odrobinę zmiękły i nabrały koloru.

7

Gotuj wstążki makaronowe w dużej patelni osolonej wody przez 5 minut, a następnie odcedź i wymieszaj z zapieczoną masą pomidorową. Danie podawaj posypane kilkoma dodatkowymi listkami bazylii.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

- wykrojnik do spaghetti

SKŁADNIKI:

MAKARON
Mąka, typ 00
280 g
Jaja
2
Żółtka jaj
3
Sól
pół łyżeczki
Semolina, do posypania
SOS
Cukinie, pokrojone w plasterki
2
Pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
450 g
Liście bazylii, bez łodyżek, kilka zachować do dekoracji
1 mały pęczek
Orzeszki piniowe
3 łyżki
Czosnek, rozgnieciony
3 ząbki
Oliwa z oliwek
4 łyżki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.