• Wiosenne pankejki z owocami

Deser

Wiosenne pankejki z owocami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

170 ml mleka migdałowego
1 ½ szklanki mąki migdałowej
2 łyżki mąki z tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu wanilii
Dodatkowo:
pasta migdałowa/ z orzechów ziemnych
opcjonalnie syrop daktylowy
owoce sezonowe

Przepis podstawowy

1

Oddzielamy białka od żółtek.

2

2. Do misy robota przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli. Wpinamy przystawkę „trzepaczka” i ubijamy na sztywno. Odstawiamy na bok

3

3. Następnie do misy wlewamy mleko migdałowe, dodajemy makę migdałow, makę z tapioki, proszek do pieczenia, żółtka i ekstrakt waniliowy.Wpinamy przystawkę „mieszadło K” i mieszamy ciasto do uzyskania gładkiej, dosyć gęstej konsystencji.

4

Do tak wyrobionego ciasta dodajemy pianę i mieszamy delikatnie szaptułką

5

5. Smażymy na tłuszczu nakładając łyżką małe porcje ok.3 minuty aż uzyskamy złocisty kolor, potem jeszcze chwilkę z drugiej strony.

6

Podajemy z odrobiną pasty z migdałów lub z orzechów ziemnych, syropem daktylowym i owocami sezonowymi

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.