1
Do miski wlewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
2
Do robota zakładamy „hak”. Do misy wlewamy rozczyn, wsypijemy pozostałą mąkę, resztę mleka, dodajemy jajko i żółtka oraz masło. Wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne
3
Wykładamy na matę. Dzielimy na pół. Jedną połowę odkładamy do miski i nakrywamy ściereczką do wyrośnięcia
4
Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę wyrabiamy robotem i też pozostawiamy do wyrośnięcia
5
Po ok. godzinie ciasta powinny być pięknie wyrośnięte. I tutaj już możemy postępować dowolnie, a więc możemy wałkować ciasta lub je np.zrolować i zapleść jak chałkę. Ja rozwałkowałam każde osobno, do czekoladowego wciskając fiołki. Potem białe położyłam na ciemnym, zwinęłam w roladę i skręciłam(tak jak wykręca się pranie)
6
Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie z mąki, cukru fiołkowego i masła przygotowujemy kruszonkę.
Posypujemy nią drożdżówkę, możemy dodatkowo posypać płatkami migdałów.
7
Pieczemy w temperaturze 175stopni przez ok. 35minut
8
A potem tylko czekamy, by wystygła i zajadamy!