• Tiramisu z gruszką

Deser

Tiramisu z gruszką

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Gotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1 średnia gruszka (ok 270 g pokrojona w kostkę)
szczypta kardamonu
3 łyżeczki cukru trzcinowego
20 ml wody
500 g serka Mascarpone wysokiej jakości
160 g drobnego cukru
6 żółtek
1 białko
ok 250 ml espresso
biszkopty Savoyardi
kakao do posypania

Przepis podstawowy

1

Gruszkę oczyść z pestek i skórki, pokrój w kostkę.

2

Zamontuj mieszadło elastyczne i wrzuć do misy robota gruszkę.

3

Dodaj cukier trzcinowy i kardamon.

4

Włącz podgrzewanie do 100 stopni Celsjuszaoraz mieszanie ciągłe.

5

Gdy temperatura 100 stopni Celsjusza zostanie osiągnięta, zmniejsz temperaturę do 85 stopni Celsjusza, ustaw mieszanie co 30 sekund i gotuj w ten sposób gruszki przez następne 15 minut.

6

Utrzyj żółtka z drobnym cukrem aż cukier się rozpuści. Możesz w tym czasie podgrzewać misę do 70 stopni Celsjusza w celu pasteryzacji żółtek.

7

Delikatnie wymieszaj utarte żółtka z serkiem Mascarpone (nie ubijaj, ponieważ masa zrobi się płynna)

8

Ubij białko na sztywną pianę.

9

Delikatnie wmieszaj białko w masę z Mascarpone szpatułką do momentu połączenia się składników.

10

Do kieliszków włóż po łyżce duszonej gruszki.

11

Wyłóż warstwę biszkoptów Savoyardi uprzednio namoczonych w espresso (mocz każdy przez 3 sekundy)

12

Oprósz cienką warstwą kakao.

13

Wyłóż warstwę kremu.

14

Posyp całość kakao i włóż do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na noc, by smaki pięknie się połączyły.

15

Przed podaniem możesz jeszcze raz posypać warstwą kakao lub też udekorować tiramisu ulubionymi dodatkami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.