1
Gruszkę oczyść z pestek i skórki, pokrój w kostkę.
2
Zamontuj mieszadło elastyczne i wrzuć do misy robota gruszkę.
3
Dodaj cukier trzcinowy i kardamon.
4
Włącz podgrzewanie do 100 stopni Celsjuszaoraz mieszanie ciągłe.
5
Gdy temperatura 100 stopni Celsjusza zostanie osiągnięta, zmniejsz temperaturę do 85 stopni Celsjusza, ustaw mieszanie co 30 sekund i gotuj w ten sposób gruszki przez następne 15 minut.
6
Utrzyj żółtka z drobnym cukrem aż cukier się rozpuści. Możesz w tym czasie podgrzewać misę do 70 stopni Celsjusza w celu pasteryzacji żółtek.
7
Delikatnie wymieszaj utarte żółtka z serkiem Mascarpone (nie ubijaj, ponieważ masa zrobi się płynna)
8
Ubij białko na sztywną pianę.
9
Delikatnie wmieszaj białko w masę z Mascarpone szpatułką do momentu połączenia się składników.
10
Do kieliszków włóż po łyżce duszonej gruszki.
11
Wyłóż warstwę biszkoptów Savoyardi uprzednio namoczonych w espresso (mocz każdy przez 3 sekundy)
12
Oprósz cienką warstwą kakao.
13
Wyłóż warstwę kremu.
14
Posyp całość kakao i włóż do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na noc, by smaki pięknie się połączyły.
15
Przed podaniem możesz jeszcze raz posypać warstwą kakao lub też udekorować tiramisu ulubionymi dodatkami.