• Ekspresowe ciasto z gruszkami i orzechami

Deser

Ekspresowe ciasto z gruszkami i orzechami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

400g mleka skondensowanego słodzonego
50g masła
180g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
50g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)
4 duże jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 gruszki
4 łyżki posiekanych dowolnych orzechów

Przepis podstawowy

1

Roztop masło i ostudź.

2

Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry, pozbywając się gniazd nasiennych.

3

Włącz piekarnik na 175 stopni, bez termoobiegu.

4

Wszystkie składniki, oprócz gruszek i orzechów, umieść w misie robota i wymieszaj, mieszadłem K, do uzyskania gładkiej masy.

5

Wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki o długości 20 cm każda.

6

Przełóż ciasto do keksówek, delikatnie włóż w nie gruszki i posyp orzechami.

7

Piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru, a włożony w nie patyczek pozostanie suchy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.