• Gołąbki Ala Magda

Danie główne

Gołąbki Ala Magda

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Pierś z indyka 1
Ryż basmati pełnoziarnisty 200g
Czerwona cebula 1 sztuka
Czosnek 1 ząbek
Majeranek 1/2 łyżeczki
Kumin szczypta
Świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka
Sól 1 łyżka
Kurkuma szczypta
Lubczyk szczypta
Koperek pęczek
Passata pomidorowa butelka
Śmietana 100ml
Kapusta
Natka pietruszki

Przepis podstawowy

1

Gotuję ryż według przepisu. Studzę go.

2

Myję, a następnie kroję mięso w małe kawałki. Mielę mięso, czosnek oraz cebulę za pomocą maszynki Kenwood.

3

Mieszam mięso z cebulą, ryżem, czosnkiem oraz przyprawami.

4

Parzę kapustę oraz wykrawam głąba.

5

Zawijam gołąbki. Na dno garnka kładę liść z kapusty na którym układam zawinięte gołąbki. Przykrywam je liściem zalewam gorącą wodą oraz solę. Gotuję godzinę.

6

W czasie gotowania gołąbków robię sos passatem wlewam do garnka przyprawiamy solą, pieprzem, dodaje koperek oraz śmietanę.

7

Ugotowane gołąbki polewam sosem oraz posypuję koperkiem i natką pietruszki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.