• Chleb na zakwasie

Przystawka

Chleb na zakwasie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

480 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru/miodu
1 łyżka oleju
700 g mąki (np. 450 g mąki pszennej, 150 g mąki żytniej, 100 g mąki orkiszowej)
200 g zakwasu

Przepis podstawowy

1

Do misy wlej zakwas, wodę, olej oraz wsyp składniki suche. Hakiem do mieszania wyrabiaj ciasto na wolnych obrotach przez 10 minut.

2

Odstaw ciasto do wyrośnięcia - min 6 - 8 godzin.

3

Wlej ciasto do natłuszczonego i posypanego mąką naczynia. Piecz 45 minut w temp. 200 st.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.