Danie główne
Kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 6
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
SKŁADNIKI:
Do przyozdobienia:
Przepis podstawowy
1.
Dynię upiecz do miękkości, razem ze skórką (nakłuj widelcem i przykryj folią podczas pieczenia).
2.
Po upieczeniu, wystudzoną przełóż do kielicha blendera, wlej mleko i umieść blender na ramieniu robota. Ten uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Zblenduj na gładkie puree.
3.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, ostudź, umieśc w misie robota.
4.
W ramieniu robota zamntuj mieszadło "K", uruchom robot ustawiając prędkoś 3, rozdrabniaj ziemniaki przez 1 minutę. Następie, dodaj puree z dyni, jajko, mąki, sól i kurkumę.
Ciasto mieszaj jeszcze przez 30 sekund (uwaga, jest dość delikatne).
5.
Nastęnie formuj kluseczki jak kopytka i ugotuj w osolonej wodzie.
6.
Cieciorkę skrop olejem i piecz około 25-30min w temp 180st, na koniec pieczenia posyp słodką papryką.
7.
Liście szałwii posiekaj i na bardzo wolnym ogniu podsmaż w roztopionym maśle.
Kiedy już odda smak, podkrę ogień, żeby szałwia podsmażyła się ‚na chrupiąco’.
8.
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
9.
Kluseczki wyłóż na talerz, polej masłem z kawałkami szałwii, posyp parmezanem, chrupiącą cieciorką i pestkami dyni