Danie główne

Kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

1/2 małej dyni hokkaido
2 mączyste ziemniaki
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki pszennej typ 500 (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
pół łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
mąka do podsypania


Do przyozdobienia:

- cieciorka pieczona na chrupiąco z dodatkiem papryki
- parmezan
- masło
- pestki dyni
- świeża szałwia

Przepis podstawowy

1.

Dynię upiecz do miękkości, razem ze skórką (nakłuj widelcem i przykryj folią podczas pieczenia).

2.

Po upieczeniu, wystudzoną przełóż do kielicha blendera, wlej mleko i umieść blender na ramieniu robota. Ten uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Zblenduj na gładkie puree.

3.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, ostudź, umieśc w misie robota.

4.

W ramieniu robota zamntuj mieszadło "K", uruchom robot ustawiając prędkoś 3, rozdrabniaj ziemniaki przez 1 minutę. Następie, dodaj puree z dyni, jajko, mąki, sól i kurkumę.
Ciasto mieszaj jeszcze przez 30 sekund (uwaga, jest dość delikatne).

5.

Nastęnie formuj kluseczki jak kopytka i ugotuj w osolonej wodzie.

6.

Cieciorkę skrop olejem i piecz około 25-30min w temp 180st, na koniec pieczenia posyp słodką papryką.

7.

Liście szałwii posiekaj i na bardzo wolnym ogniu podsmaż w roztopionym maśle.
Kiedy już odda smak, podkrę ogień, żeby szałwia podsmażyła się ‚na chrupiąco’.

8.


Pestki dyni upraż na suchej patelni.

9.

Kluseczki wyłóż na talerz, polej masłem z kawałkami szałwii, posyp parmezanem, chrupiącą cieciorką i pestkami dyni 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.