Deser

Dyniowe bułeczki

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

450 g mąki
7 g suszonych drożdży instant
200g puree z dyni
4 łyżki płynnego miodu
1/3 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oleju - u mnie kujawski dynia kocham jego zapach
szczypta soli

Przepis podstawowy

1.

Drożdże połącz z letnim mlekiem oraz miodem. wymieszaj.

2.

Do misy robota przesiej mąkę ze szczyptą soli. Dodaj mleko z drożdżami i miodem, puree dyniowe, olej oraz jajko. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1.
Dokładnie wyrób, aż do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.

3.

Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

4.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 kawałków. uformuj okrągłe bułeczki. Każdą z nich przewiązujemy sznurkiem, tworząc kształt dyni.

5.

Zostaw pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na około 20-25 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.