Deser

Sernik dyniowo korzenny

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- blender

SKŁADNIKI:

Spód:
200g ciastek korzennych,
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
Masa serowa:
400-500g puree z dyni,
1 kg serka z wiaderka,
200g cukru,
75g maki ziemniaczanej,
4 jajka,
po szczypcie:
cynamonu,
kardamonu,
przyprawa do piernika,
gałki muszkatołowej
Krem cynamonowy:
250ml śmietanki 36%,
10g cukru pudru,
1 łyżeczka cynamonu,

Przepis podstawowy

1.

Dynie pokrój na ćwiartki, wyciągnij nasiona i piecz 30min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Odstawiamy do przestygnięcia.

2.

Silikonową formę średnicy 24cm ułóż na blaszce.

3.

Ciastka umieść w blenderze, ten zamontuj na ramieniu robota. Robot uruchom ustawiając prędkość w pozycję 3, po 20 sekundach dodaj tłuszcz. Masą wyłóż tłuszcz.

4.

Przygotuj masę serową:
Jaja oraz miąższ dyni umieść w misie robota. Wszystkie składniki masy serowej również przekłóż do miski miksera.

5.

W ramieniu robota zmontuj mieszadło K i delikatnie na najmniejszych obrotach wymeszaj do połączenia składników tak żeby nie napowietrzać masy. 

6.

Masę serowa wyłóż na ciasteczkowy spód.

7.

Blachę która jest spodzie, napełnij wrząca wodą mniej więcej do połowy wysokości.

8.

Piecz w piekarniku nagrzanymdo 120’C przez 90minut.

9.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i wystudź ciasto. Dopiero jak woda ostygnie wyciągnij ciasto 

10.

Przed podaniem przygotuj krem cynamonowy:
Umieść w szystkie skłądniki kremu w misie robota.

11.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę

12.

Uruchom robot ustawiajac prędkośc pracy w pozycję 5. 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.