Deser

Ciasto ucierane ze śliwkami.

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Ciasto:
250 g miękkiego masła
150 g cukru
5 jajek
230 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Dodatkowo:
1 kg śliwek
cynamon
1 op kisielu

Przepis podstawowy

1. Wszystkie składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej!

2. W robocie robota zamontuj mieszadło elastyczne.

3. W misie robota umieść miękkie masło oraz cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3. 
Ucieraj całośc na jasny puch.

4. W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w poz. 2. Stopniowo dodawaj po jednym jajku oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ucieraj całość jeszcze chwilkę do uzyskania jednolitego ciasta.

5. Składniki kruszonki umieść w malakserze wyposażonym w noże do siekania. Malakser zamontuj na ramieniu robota.

6. Uruchom robot ustawiając prędkość w poz.3  miksuj przez kilka sekund do wymieszania się składników.

7. Na dno foremki o wymiarach 16 x 28 cm wylej ciasto, wyrównaj. Nakładaj połówki śliwek bez pestek wymieszane wcześniej z cynamonem i kisielem w proszku. Wierzch posypujemy kruszonką.

8. Piecz przez 40-45 minut w temp. 190 stopni.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.