Przystawka
chutney śliwkowy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- kostkarka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1. Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Cebulę oczyść, roobt uruchom ustawiając prędkośc pracy w poz.3. Pokrój cebulę.
2. Do patelni z grubym dnem wlej olej, rozgrzej go i wrzucić cebulę (oleju ma być sporo, cebula powinna w nim pływać).
Smaż na wolniutkim ogniu ok. 35-40 min. Pod koniec smażenia dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 min.
3. Odsączyć nadmiar oleju.
4. Przyprawy (te w proszku, jak i w ziarnach) umieścić w młynku uniwersalnm. Ten zamontuj na ramieniu robota.
Uruchom robot ustawiając prędkosć pracy w poz. 5. Zmiel przyrawy na pył i dorzuć do cebuli.
5. Dodaj wypestkowane śliwki oraz obraną i pokrojoną gruszkę.
6. Wsyp cukier, wlej sok z cytryny, skórkę z pomarańczy i ocet.
7. Smaż do całkowitego odparowania i zgęstnienia.
8.Gorący chutney przełóż do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę. Uruchamiając robot na maksymalne obroty silnika.
9. Chutney przełóż do słoika. Odwróć i pozostaw na 2h