Przystawka

chutney śliwkowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- kostkarka

SKŁADNIKI:

1 kg śliwek
1 duża bardzo dojrzała gruszka
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 szklanki octu
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
olej do smażenia

Przepis podstawowy

1. Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Cebulę oczyść, roobt uruchom ustawiając prędkośc pracy w poz.3. Pokrój cebulę. 

2. Do patelni z grubym dnem wlej olej, rozgrzej go i wrzucić cebulę (oleju ma być sporo, cebula powinna w nim pływać).
Smaż na wolniutkim ogniu ok. 35-40 min. Pod koniec smażenia dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 min.

3. Odsączyć nadmiar oleju.

4. Przyprawy (te w proszku, jak i w ziarnach) umieścić w młynku uniwersalnym. Ten zamontuj na ramieniu robota.
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz. 5. Zmiel przyprawy na pył i dorzuć do cebuli.

5. Dodaj wypestkowane śliwki oraz obraną i pokrojoną gruszkę.

6. Wsyp cukier, wlej sok z cytryny, skórkę z pomarańczy i ocet.

7. Smaż do całkowitego odparowania i zgęstnienia.

8.Gorący chutney przełóż do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę. Uruchamiając robot na maksymalne obroty silnika.

9. Chutney przełóż do słoika. Odwróć i pozostaw na 2h 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.