Danie główne
Policzki wieprzowe w śliwkach.
- Z mięsem
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 4
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1. Do misy robota wrzuć zioła, rozgniecione owoce jałowca, liść laurowy.
2. W rameniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne.
3. Ustaw temperaturę misy na 160 st.C, prędkość pracy na 1 z łyżeczką. Kiedy zioła zaczną pachnieć dodaj czerwone wino i pokrojony czosnek oraz sól i powidła śliwkowe.
4. Zmień temperaturę misy na 120 st.C. Gotuj 3 minuty. Wyłącz i pozostaw do przestygnięcia. Kiedy marynata przestygnie dodaj do misy policzki i dokładnie obtocz je w marynacie. Zostaw na noc pod przykryciem w lodówce.
5. Rano wyciągnij mięso z lodówki i poczekaj ok godzinę aż osiągnie temp. pokojową.
6. Zalej mięso razem z marynatą, bulionem. W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne ustaw temperaturę misy na 105 st. C. gotuj 3h.
7. Pół godziny przed końcem gotowania dodaj śliwki do mięsa. Dopraw jeszcze według uznania solą i pieprzem.
8. Brukiew obierz i pokrój w dużą kostkę. Gotuj w osolonej wodzie ze szczyptą kurkumy. Kiedy będzie miękka odsącz ją i umieśc w blenderze kielichowym. Dodaj masło i blendujemy na gładką masę (predkość 3 czas 1 minuta)
9. Na talerzu ułóż brukwiowe puree a na nim policzki i śliwki. Sos zagęść dodając kosteczki zimnego masła i polej nim mięso.