Danie główne

Policzki wieprzowe w śliwkach.

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

500g policzków wieprzowych
powidła śliwkowe 2 spore łyżki
200-300g śliwek węgierek przekrojonych na pół i wypestkowanych
150ml czerwonego wina wytrawnego
liść laurowy
2 owoce jałowca
czosnek 2 duże ząbki
sól i pieprz
500ml bulionu
kilka kosteczek zimnego masła
1 brukiew
2-3 łyżki masła
sól , szczypta kurkumy

Przepis podstawowy

1. Do misy robota wrzuć zioła, rozgniecione owoce jałowca, liść laurowy.

2. W rameniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne.

3. Ustaw temperaturę misy na 160 st.C, prędkość pracy na 1 z łyżeczką. Kiedy zioła zaczną pachnieć dodaj czerwone wino i pokrojony czosnek oraz sól i powidła śliwkowe.

4. Zmień temperaturę misy na 120 st.C. Gotuj 3 minuty. Wyłącz i pozostaw do przestygnięcia. Kiedy marynata przestygnie dodaj do misy policzki i dokładnie obtocz je w marynacie. Zostaw na noc pod przykryciem w lodówce.

5. Rano wyciągnij mięso z lodówki i poczekaj ok godzinę aż osiągnie temp. pokojową.

6. Zalej mięso razem z marynatą, bulionem. W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne ustaw temperaturę misy na 105 st. C. gotuj 3h.

7. Pół godziny przed końcem gotowania dodaj śliwki do mięsa. Dopraw jeszcze według uznania solą i pieprzem.

8. Brukiew obierz i pokrój w dużą kostkę. Gotuj w osolonej wodzie ze szczyptą kurkumy. Kiedy będzie miękka odsącz ją i umieśc w blenderze kielichowym. Dodaj masło i blendujemy na gładką masę (predkość 3 czas 1 minuta)

9. Na talerzu ułóż brukwiowe puree a na nim policzki i śliwki. Sos zagęść dodając kosteczki zimnego masła i polej nim mięso.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.