Deser
Ciastka czekoladowe a'la brownie z karmelem
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K"
2.
Masło umieść w misie robota, uruchom robot (prędkość 3, czas 2 minuty) ucieraj z cukrem na puszystą masę po czym dodaj jajko i nadal ucieraj przez około 30 sekund. Po otrzymaniu puszystej masy wyłącz robot.
3.
Dodaj mąkę, kakao, sól i sodę, mieszaj do połączenia się składników (prędkość 2 czas 1 minuta). Dodaj czekoladę i mieszaj do połączenia.
4.
Wystaw do lodówki na okolo 30 minut.
5.
Każdy karmelek przekrój na pół.
6.
Bierz łyżkę ciasta, rozpłaszcz lekko na dłoni. Na środek połóż pół karmelka. Ciasto powinno być chłodne, wówczas mniej sie klei.
7.
Zawijaj ciasto z karmelkiem w kulkę i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki kładziemy dość daleko od siebie, gdyż będą się rozpływać.
8.
Piecz około 12 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.
Ciastka będą wydawały się surowe.
9.
Po około 5 minutach z blachy przenosimy je za pomocą łopatki na kratkę i tam studzimy.
Na koniec można posypać gruboziarnistą solą.