Deser

Ciastka czekoladowe a'la brownie z karmelem

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

120g miękkiego masła
130g mąki pszennej Typ 450-650
170g brązowego cukru drobno zmielonego
50g kakao
1 jajo
1 łyżeczka sody
1g soli
100g czekolady deserowej pokrojonej w kosteczkę
10-15 Dumli lub innych miękkich karmelków

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K"

2.

Masło umieść w misie robota, uruchom robot (prędkość 3, czas 2 minuty) ucieraj z cukrem na puszystą masę po czym dodaj jajko i nadal ucieraj przez około 30 sekund. Po otrzymaniu puszystej masy wyłącz robot.

3.

Dodaj mąkę, kakao, sól i sodę, mieszaj do połączenia się składników (prędkość 2 czas 1 minuta). Dodaj czekoladę i mieszaj do połączenia.

4.

Wystaw do lodówki na okolo 30 minut.

5.

Każdy karmelek przekrój na pół.

6.

Bierz łyżkę ciasta, rozpłaszcz lekko na dłoni. Na środek połóż pół karmelka. Ciasto powinno być chłodne, wówczas mniej sie klei.

7.

Zawijaj ciasto z karmelkiem w kulkę i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki kładziemy dość daleko od siebie, gdyż będą się rozpływać. 

8.

Piecz około 12 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.

Ciastka będą wydawały się surowe.

9.

Po około 5 minutach z blachy przenosimy je za pomocą łopatki na kratkę i tam studzimy.

Na koniec można posypać gruboziarnistą solą.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.