Deser

Tort Sachera

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

100g masła min 82% roztopionego i wystudzonego
50ml oleju rzepakowego
3 jajka
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
350ml mleka
5 łyżek powideł śliwkowych
300g mąki pszennej 450
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Dodatkowo:
do przełożenia:
domowa konfitura morelowo-dyniowa ok 200g lub więcej
na polewę czekoladową :
100g śmietanki 36%
100g czekolady gorzkiej min 50%

Przepis podstawowy

1.

Suche składniki wymieszaj i przesiej przez sito.

2.

W misie robota umieść jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

3.

W ramieniu robta zamontuj trzeaczkę. Uruchom robot ustawiaąc prędkość pracy w pozycję 4.

4.

Ubij jaja na jasna i puszystą masę. Dodaj masło, olej oraz mleko.

5.

Dodaj powidła i miksuj z prędkością 1.

6.

Wlej strumieniem roztopioną czekoladę.

7.

Dalej miksując dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia.

8.

Do formy o średnicy 26cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia przelej przygotowane ciasto, wyrównaj, wstawić do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika. Piec ok 50minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto przekroić na pół, przełożyć przygotowana konfiturą.
Czekoladę na polewę połamać dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na ciasto i równo rozsmarować. Dekoracje z pasków można wykonać fantazyjnie przy użyciu wykałaczki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.