Deser
Musowy torcik czekoladowy bez pieczenia
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Do przyozdobienia:
Przepis podstawowy
1.
Ciastka umieść w blenderze, ten zamontuj na ramieniu robota, następnie uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4, miksuj 30-40 sekund. Ciastka przesyp do miseczki i dodaj roztopione masło. Wymieszaj dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
2.
Masę ciasteczkową przesyp do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( rant tortownicy można wyłożyć folią spożywczą lub tzw. folią rantową ). Wyrównaj i przyklep dłonią lub grzbietem łyżki.
3.
Wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
4.
Przygotuj mus z ciemnej czekolady. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
5.
Obie czekolady posiekaj i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z mlekiem. Zawartość miseczki rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie ustaw miseczkę na blacie stołu.
6.
Napęczniałą żelatynę rozpuść, np. umieszczając ją na kilka sekund w mikrofalówce ( należy pamiętać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj.
7.
Odstaw do wystudzenia ( masa czekoladowa powinna mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna.
8.
Schłodzoną śmietankę kremówkę umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkośc maksymalną. Ubij białka, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodaj wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksuj, tylko do połączenia.
9.
Gotowy mus wylej na schłodzony spód z ciastek, wyrównaj. Wstaw do lodówki do stężenia musu.
10.
Przygotuj mus z białej czekolady: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
11.
Czekoladę posiekaj i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z mlekiem. Zawartość miseczki rozpuść w kąpieli wodnej, nastęnie zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw.
12.
Napęczniałą żelatynę rozpuść, np. umieszczając ją na kilka sekund w mikrofalówce ( należy pamiętać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ).
13.
Schłodzoną śmietankę kremówkę umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość max. Ubij śmeitanę, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodaj wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksuj, tylko do połączenia.
14.
Gotowy mus wylej na stężały mus z ciemnej czekolady, wyrównaj. Wstaw do lodówki do stężenia musu.
15.
Przygotuj ganache ( polewę ): Czekoladę posiekaj i umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku na niedużym, nie zagotuj!.
16.
Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę, odczekaj chwilę, następnie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Na koniec dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia.
17.
Polewę odłóż do lekkiego przestudzenia, następnie wylej na schłodzony torcik, wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
18.
Przed podaniem torcik udekoruj ubitą śmietanką wraz z cukrem pudrem, żurawiną w cukrze oraz plasterkami pomarańczy.