• Musowy torcik czekoladowy bez pieczenia

Deser

Musowy torcik czekoladowy bez pieczenia

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

Spód:
140 g ciastek Oreo lub Neo
30 g masła
Mus z ciemnej czekolady:
90 g czekolady gorzkiej
90 g czekolady mlecznej
100 ml pełnotłustego mleka
5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Mus z białej czekolady:
180 g czekolady białej
100 ml pełnotłustego mleka
5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Ganache ( polewa ):
80 g czekolady deserowej
80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka miękkiego masła
Dodatkowo:
około 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru, do wykonania rozetek


Do przyozdobienia:

żurawina w cukrze oraz plasterki pomarańczy do dekoracji

Przepis podstawowy

1.

Ciastka umieść w blenderze, ten zamontuj na ramieniu robota, następnie uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4, miksuj 30-40 sekund. Ciastka przesyp do miseczki i dodaj roztopione masło. Wymieszaj dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.

2.

Masę ciasteczkową przesyp do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( rant tortownicy można wyłożyć folią spożywczą lub tzw. folią rantową ). Wyrównaj i przyklep dłonią lub grzbietem łyżki.

3.

Wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

4.

Przygotuj mus z ciemnej czekolady. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

5.

Obie czekolady posiekaj i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z mlekiem. Zawartość miseczki rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie ustaw miseczkę na blacie stołu.

6.

Napęczniałą żelatynę rozpuść, np. umieszczając ją na kilka sekund w mikrofalówce ( należy pamiętać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj.

7.

Odstaw do wystudzenia ( masa czekoladowa powinna mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna.

8.

Schłodzoną śmietankę kremówkę umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkośc maksymalną. Ubij białka, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodaj wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksuj, tylko do połączenia.

9.

Gotowy mus wylej na schłodzony spód z ciastek, wyrównaj. Wstaw do lodówki do stężenia musu.

10.

Przygotuj mus z białej czekolady: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

11.

Czekoladę posiekaj i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z mlekiem. Zawartość miseczki rozpuść w kąpieli wodnej, nastęnie zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw.

12.

Napęczniałą żelatynę rozpuść, np. umieszczając ją na kilka sekund w mikrofalówce ( należy pamiętać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ).

13.

Schłodzoną śmietankę kremówkę umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość max. Ubij śmeitanę, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodaj wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksuj, tylko do połączenia.

14.

Gotowy mus wylej na stężały mus z ciemnej czekolady, wyrównaj. Wstaw do lodówki do stężenia musu.

15.

Przygotuj ganache ( polewę ): Czekoladę posiekaj i umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku na niedużym, nie zagotuj!.

16.

Do gorącej śmietany dodaj posiekaną czekoladę, odczekaj chwilę, następnie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Na koniec dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia.

17.

Polewę odłóż do lekkiego przestudzenia, następnie wylej na schłodzony torcik, wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

18.

Przed podaniem torcik udekoruj ubitą śmietanką wraz z cukrem pudrem, żurawiną w cukrze oraz plasterkami pomarańczy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.