• Piernik ciotki Hildy

Deser

Piernik ciotki Hildy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Piernik:
25 dag lejącego miodu
2 jajka
75 g cukru
25 g masła
1 paczka przyprawy do pierników
15 g kakao
10 g kawy mielonej
2 łyżki śmietany
1/2 kg mąki
1 mała płaska łyżeczka sody
Szklanka powideł.
Można dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową lub cytrynową.
Polewa czekoladowa
3 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
Lukier:
sok z 1/2 cytryny lub ok. 5 łyżek wody
1 szklanka cukru pudru

Przepis podstawowy

1.

Przygotuj ciasto: Wszystkie skłądniki umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Wyrabiaj 7-8 minut.

2.

Ciasto podziel a dwie części. Każdą rozwałkuj tak by zmieściły się do przygtowanej bachy.

3.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na nim umieść pierwszy placek. Placek posmaruj powidłami. Przykryj drugim plackiem.

4.

Piecz przez 50 minut (do suchego patyczka) w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

5.

Po upieczeniu będzie bardzo twarde, mięknie po ok 1 - 2 dniach.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.