Danie główne
Pulpeciki drobiowe z puree z batatów
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zamontuj malakser z nożami "S" w robocie. Posiekaj w cebulę na drobno i podsmaż na oleju. Pod koniec dodaj szpinak i smaż do momentu, aż będzie miękki.
2
Zamontuj w malakserze ostrze tnące na cienkie wiórki i zetrzyj marchewkę.
3
Zamontuj maszynkę do mięsa i zmiel polędwiczki.
4
Zamocuj mieszadło K oraz metalową misę. Przełóż do niej zmielone mięso, podsmażoną cebulę ze szpinakiem, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wymieszaj.
5
Z masy formuj ręką małe kuleczki i smaż na rozgrzanym oleju.
6
Bataty obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj na parze (lub w garnku) przez ok. 20 minut.
7
Ugotowane bataty przełóż do malaksera z ostrzem "S", dodaj olej, sól i dużą szczyptę papryki wędzonej. Dokładnie zmiksuj.
8
Surówka. W malakserze zamocuj tarczę tnącą na cienkie wiórki i posiekaj marchew oraz buraka. dolej oliwę, natkę pietruszki i przyprawy, wymieszaj.
9
Na talerz wyłóż pure z batata, na nie usmażone pulpeciki, obok surówkę.