Deser

błyskawiczne ciasteczka kruche

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej
270 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
marmolada do przełożenia
cukier puder do posypania

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K.

2.

Sypkie składniki ciastek umieśc w misie. Dodaj żółtka, śmietanę oraz masło lub margarynę.

3.

Uruchom robot ustawiając kolejno rędkości 1, 2 i 3. Wyrabiaj ciasto 2-3 minuty.

4.

Z ciasta wykrój ciasteczka. podziel ciastka na 2 części. W jednej, na środku wykrój dziurkę mniejszą foremką. Piecze w pieakrniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

5.

Po upieczeniu przestudź.

6.

Zimne ciastka bez dziurek smaruj marmoladą i przykryj ciasteczkiem z dziurką. Górę posyp cukrem pudrem

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.