Deser

Pączki pieczone z nadzieniem cytrynowym

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

Zaczyn:
100 ml mleka
2 łyżki cukru
50g świeżych drożdży
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
500g mąki pszennej
70g cukru
5 żółtek
100g rozpuszczonego masła
16g cukru waniliowego
100 ml mleka
Krem budyniowy:
1 budyń (opakowanie na 500 ml mleka)
400 ml mleka
40 g cukru
40 g masła
Lemon curd:
2 cytryny
2 jajka
110g cukru
70g masła

Przepis podstawowy

1.

Przygotuj zaczyn, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Pozostaw w miseczce na ok. 10 min do wyrośnięcia.

2.

W misie robota umieść żółtka jajek oraz cukier. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot usawiając prędkość 5, ucieraj zółtk przez 5-7 minut na gladką, puszystą masę.

3.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Wsyp mąkę, dodaj pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz zaczyn.
Uruchom robot, ustaw prędkość w pozycję 1. Ciasto będzie gotowe po 10 minutach.

4.

Gotowe ciasto pozostaw na 90 minut- do wyrośnięcia- pod sciereczką.

5.

Uformuj kuleczki i ułóż je na blaszce. Pozostaw do odpoczynku około 20 minut. Posmaruj mlekiem i piecz około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

6.

Przygotuj krem budyniowy:
W 100 ml zimnego mleka rozmieszaj zawartość 1 torebki budyniu. W rondelku zagotuj pozostałe, dodaj mleko, masło oraz cukier.

7.

Do gotującego się mleka dodaj rozmieszany budyń. Mieszaj szybko trzepaczką by nie powstały grudki. Wystudź.

8.

Przygotuj Lemon Curd:
Przygotuj metalową miskę. Umyj cytryny i zestrzyj z nich skorkę (tylko żółtą część). Wyciśnij sok i zmieszaj ze skórką. Dodaj cukier i rozkłóć z jajkiem. Dodaj masło w kawałkach.

9.

Do garnka nalej wodę i zagotuj. Miskę ustaw tak aby nie dotykała wody. Mieszaj aż powstanie krem konsystencji budyniu. Wystudź i schłodź.

10

Wystudzone pączki przekrój. Na jedną połówkę (dolną) nałóż masę budyniową po obwodzie, a do środka nałóż lemon curd. Zamknij drugą połówką.

11. 

Pączki udekoruj według uznania

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.