Deser
Pączki pieczone z nadzieniem cytrynowym
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Przygotuj zaczyn, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Pozostaw w miseczce na ok. 10 min do wyrośnięcia.
2.
W misie robota umieść żółtka jajek oraz cukier. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot usawiając prędkość 5, ucieraj zółtk przez 5-7 minut na gladką, puszystą masę.
3.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Wsyp mąkę, dodaj pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz zaczyn.
Uruchom robot, ustaw prędkość w pozycję 1. Ciasto będzie gotowe po 10 minutach.
4.
Gotowe ciasto pozostaw na 90 minut- do wyrośnięcia- pod sciereczką.
5.
Uformuj kuleczki i ułóż je na blaszce. Pozostaw do odpoczynku około 20 minut. Posmaruj mlekiem i piecz około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
6.
Przygotuj krem budyniowy:
W 100 ml zimnego mleka rozmieszaj zawartość 1 torebki budyniu. W rondelku zagotuj pozostałe, dodaj mleko, masło oraz cukier.
7.
Do gotującego się mleka dodaj rozmieszany budyń. Mieszaj szybko trzepaczką by nie powstały grudki. Wystudź.
8.
Przygotuj Lemon Curd:
Przygotuj metalową miskę. Umyj cytryny i zestrzyj z nich skorkę (tylko żółtą część). Wyciśnij sok i zmieszaj ze skórką. Dodaj cukier i rozkłóć z jajkiem. Dodaj masło w kawałkach.
9.
Do garnka nalej wodę i zagotuj. Miskę ustaw tak aby nie dotykała wody. Mieszaj aż powstanie krem konsystencji budyniu. Wystudź i schłodź.
10
Wystudzone pączki przekrój. Na jedną połówkę (dolną) nałóż masę budyniową po obwodzie, a do środka nałóż lemon curd. Zamknij drugą połówką.
11.
Pączki udekoruj według uznania