Deser

Faworki z pieca

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

450 g mąki
4 żółtka
160 ml ciepłego mleka
Cukier waniliowy + odrobina zapachu pomarańczowego (można użyć cukru waniliowego z pomarańczą)
4 łyżki cukru
0,5 drożdży świeżych
60 g roztopionego masła + 2-3 łyżki oleju

Przepis podstawowy

1.

Przygotuj zaczyn.
Drożdże połącz z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru oraz podgrzanym mlekiem, odstaw na około 10 min do wyrośnięcia.

2.

W misie robota umieść wszystkie składniki wraz z zaczynem.

3.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta, ustaw prędkość pracy na 1. Wyrabiaj ciasto 10 min. Ciasto musi być plastyczne .

4.

Ciasto wałkuj na około 0,3 cm, pokrój paski tak jak na faworki.

4.

Wykładamy na blache, posmaruj jajkiem, odstaw na 10 min do wyrośnięcia.

5.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni, pieczemy około 10 min.

6.

Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.