Deser

Karnawałowe koperty z jabłkiem

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

400g mąki pszennej
150g masła
50 g drożdży
3 łyżki serka mascarpone
zapach waniliowy
zapach cytrynowy
3 łyżki cukru pudru
2 całe jajka
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
2 jabłka
Cynamon lub przyprawa piernikowa
Masło do podsmażenia jabłek

Przepis podstawowy

1.

W miseczce połącz rozpuszczone masło z cukrem.

2.

Drożdże rozetrzyj ze śmietaną.

3.

Do misy robota wsyp mąkę i zalej ciepłym masłem, wymieszać łyżką. Dodać jajka i żółtka, roztarte drożdże, sól i zapachy.

4.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot i wyrabiaj z prędkością 1 aż ciasto stanie się kulą (5-7min).

5.

Przykryj misę folią i zostaw aż urośnie na ok 1,5 h.

6.

Na patelni rozpuść odrobinę masła, połóż ćwiartki jabłek, posyp cynamonem lub przyprawą piernikową i duś aż jabłka zmiękną.
Zostawić na patelni pod przykryciem, aż będą potrzebne.

7.

Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj na prostokąt, wytnij kwadraty ok 15x15cm, ponacinaj boki w paseczki, połóż uprażone jabłka, zawiń zakładając paseczki na zmianę raz z lewej, raz z prawej, dociśnij brzegi. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 mnut.

8.

Piecz w temp 170°C ok 15-20min.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.