• Krem z pieczonych buraków

Zupa

Krem z pieczonych buraków

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Buraki umyć, obrać i zawinąć w folię aluminiowa. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-50 min w 190°. Wraz z burakami upiec paprykę i czosnek. 

2

Po ostudzeniu pokroić buraki w kawałki i włożyć do blendera, zblendować. Wyciskarką do cytrusów wycisnąć sok z cytryny dolać do buraka. Dołożyć czosnek i paprykę obrana ze skóry. Wszystko z blendować dolewając bulion. Blendowac do uzyskania gładkiej masy.

3

Przełożyć do garnka. Dolać mleko kokosowe, przyprawy paprykę i gałkę muszkatołowa

4

Dodać pieprz i sól. Przyozdobić kleksem śmietany kokosowej, kolendra i słoneczniki. Smacznego!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

10 średnich buraków
1 papryka żółta
1l bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany kokosowej
1 łyżka cytryny
świeża kolendra
sól, pieprz
czosnek
słonecznik łuskany, garść
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.