Zupa
Krem z pieczonych buraków
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- wyciskarka do cytrusów
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Buraki umyć, obrać i zawinąć w folię aluminiowa. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-50 min w 190°. Wraz z burakami upiec paprykę i czosnek.
2
Po ostudzeniu pokroić buraki w kawałki i włożyć do blendera, zblendować. Wyciskarką do cytrusów wycisnąć sok z cytryny dolać do buraka. Dołożyć czosnek i paprykę obrana ze skóry. Wszystko z blendować dolewając bulion. Blendowac do uzyskania gładkiej masy.
3
Przełożyć do garnka. Dolać mleko kokosowe, przyprawy paprykę i gałkę muszkatołowa
4
Dodać pieprz i sól. Przyozdobić kleksem śmietany kokosowej, kolendra i słoneczniki. Smacznego!