• Zupa krem z pomidorów
  • Zupa krem z pomidorów

Zupa

Zupa krem z pomidorów

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

2 kg pomidorów,
2 szklanki wywaru z warzyw lub mięsa i warzyw,
¼ szklanki białego wytrawnego wina,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
szczypta ostrej papryki chili,
szczypta suszonego oregano,
szczypta imbiru,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
2 łyżki świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek),
sól, czarny pieprz

Przepis podstawowy

1

W garnku rozgrzej olej, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 4–5 minut, od czasu do czasu mieszając.

2

Dodaj pokrojony w kostkę lub roztarty czosnek i smaż razem 1 minutę.

3

Dodaj posiekaną paprykę chili (bez nasion) oraz suszone oregano, a po 1 minucie smażenia wlej wino. Odparuj gotując przez około 2 minuty. Wlej wywar i gotuj razem 3 minuty.

4

Pomidory sparz wrzątkiem a następnie obierz ze skórek, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut, dodaj ocet balsamiczny oraz imbir. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5

Zupę przelej do kielicha blendera, zmiksuj i ponownie zagotuj. Rozlej na talerze i posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.