Zupa
Zupa krem z pomidorów
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
- 2
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W garnku rozgrzej olej, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 4–5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2
Dodaj pokrojony w kostkę lub roztarty czosnek i smaż razem 1 minutę.
3
Dodaj posiekaną paprykę chili (bez nasion) oraz suszone oregano, a po 1 minucie smażenia wlej wino. Odparuj gotując przez około 2 minuty. Wlej wywar i gotuj razem 3 minuty.
4
Pomidory sparz wrzątkiem a następnie obierz ze skórek, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut, dodaj ocet balsamiczny oraz imbir. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Zupę przelej do kielicha blendera, zmiksuj i ponownie zagotuj. Rozlej na talerze i posyp posiekanymi świeżymi ziołami.