Zupa
Krem z dyni
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 4
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
2
Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie przez 2–3 minuty smaż obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku. Dodaj miąższ dyni i smaż wszystko 4–5 minut.
3
Zagotuj wywar, dodaj do niego dynię z czosnkiem i cebulą oraz imbir. Gotuj wszystko około 10 minut.
5
Przelej zupę do kielicha blendera, dodaj mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Zmiksuj do konsystencji gładkiego kremu.
6
Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Podgrzej, rozlej na talerze i posyp pokruszonym serem pleśniowym.