• Krem z dyni
  • Krem z dyni

Zupa

Krem z dyni

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

1 dynia (ok. 1½ kg),
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
6 szklanek wywaru z warzyw lub mięsa i warzyw,
1 szklanka soku pomarańczowego,
1 szklanka mleka kokosowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta imbiru,
5 dag sera pleśniowego,
sól, czarny pieprz, ostra papryka.

Przepis podstawowy

1

Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.

2

Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie przez 2–3 minuty smaż obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku. Dodaj miąższ dyni i smaż wszystko 4–5 minut.

3

Zagotuj wywar, dodaj do niego dynię z czosnkiem i cebulą oraz imbir. Gotuj wszystko około 10 minut.

5

Przelej zupę do kielicha blendera, dodaj mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Zmiksuj do konsystencji gładkiego kremu.

6

Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Podgrzej, rozlej na talerze i posyp pokruszonym serem pleśniowym.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.