• Krem z pora
  • Krem z pora

Zupa

Krem z pora

  • Ryba
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

3 pory (ok. ½ kg),
3 ziemniaki (ok. ½ kg),
4 szklanki wywaru z warzyw lub mięsa i warzyw,
10 dag wędzonego łososia w plastrach,
10 dag wędzonego twarogu,
1 cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
2 łyżki czarnego sezamu,
2 łyżki świeżych ziół (tymianek, bazylia),
sól, czarny pieprz.

Przepis podstawowy

1

Pora oczyść z zewnętrznych liści, umyj i pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

2

W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj pora, cebulę i ziemniaki; smaż 4–5 minut, mieszając co jakiś czas.

3

Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj 15–20 minut, do miękkości warzyw.

4

Garnek zestaw z ognia, dodaj pokruszony twaróg i zmiksuj przy pomocy blendera do konsystencji gładkiego kremu. Dopraw solą i pieprzem.

5

Na talerzach rozłóż kawałki wędzonego łososia, zalej gorącą zupą, posyp świeżymi ziołami, sezamem i słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.