Przystawka
Delikatne bułeczki mleczno-maślane
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut hakiem do ciasta Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
2
Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
3
Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 205° bez termoobiegu przez około 15 minut Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem