• Delikatne bułeczki mleczno-maślane

Przystawka

Delikatne bułeczki mleczno-maślane

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut hakiem do ciasta Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne

2

Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut

3

Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 205° bez termoobiegu przez około 15 minut Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

500 gramów mąki pszennej Szymanowskiej (typ 480)
200 ml wody
Jedno jajko
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mleka w proszku
25 gramów świeżych drożdży
Jedna łyżka soli

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.