• Krem z brokułów
  • Krem z brokułów

Zupa

Krem z brokułów

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

1 brokuł (ok. 1 kg),
4 szklanki wywaru z warzyw lub mięsa i warzyw,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki serka mascarpone,
2 łyżki płatków migdałów,
szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
2 łyżki oliwy z oliwek,
pół pęczka zielonej pietruszki,
sól, czarny pieprz.

Przepis podstawowy

1

Oliwę rozgrzej w garnku, następnie wrzuć obraną i pokrojoną w piórka cebule oraz pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku; cały czas mieszając, smaż 3–4 minuty dotąd, aż czosnek i cebula staną się lekko szkliste.

2

Zalej wywarem, dodaj cząstki brokułu i gotuj 10–15 minut, aż będą miękkie.

3

Zupę wlej do kielicha blendera, dodaj kumin, płatki migdałów, ser i zmiksuj do konsystencji gładkiego kremu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Rozlej na talerze i posyp posiekaną zieloną pietruszką.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.