Deser
Tort bezowy z kremem z mascarpone i owocami leśnymi
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
BEZA:
- W misie robota planetarnego umieść białka (ważne, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, najlepiej gdy białka są w temperaturze pokojowej) i zamontuj trzepaczkę.
- Białka ubijaj zaczynając od wolnych obrotów, stopniowo je zwiększając.
- Gdy białka są już prawie ubite, partiami zacznij dodawać cukier. Białka z cukrem ubijaj około 7-8 minut, cukier powinien całkowicie się rozpuścić (drobinki cukru nie powinny być wyczuwalne między palcami).
- Gdy uzyskasz taką konsystencję dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilę miksuj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ubite białka wyłóż na środku papieru (możesz wcześniej ołówkiem odrysować talerz, tak aby uzyskać idealny okrąg bezowy). Uformuj koło, łyżką zbieraj beze z dołu do góry, do momentu uzyskania charakterystycznego kopczyka. Niezależnie od tego jaki kształt uzyskasz smak pozostanie ten sam ;)
- Bezę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze 90-100 minut.
KREM:
- Aby przygotować krem do misy robota planetarnego wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier i ziarenka wanilii, zamontuj trzepaczkę i chwilę miksuj na małych obrotach. Zbyt długie ubijanie może spowodować, ze otrzymasz… waniliowe masło ;)
- Gotowy krem przechowuj w lodówce.
DEKORACJA:
- Gdy minie czas potrzebny na upieczenie bezy, wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
- Gdy beza wystygnie przełóż ją delikatnie na talerz/paterę i wyłóż na nią krem.
- Deser udekoruj owocami leśnymi!