Deser
Sernik wiedeński na czekoladowym spodzie
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
SPÓD:
- W misie robota z zamontowanym mieszadłem K umieść wszystkie składniki i wyrabiaj do ich połączenia.
- Ciasto będzie trudne do wałkowania, odrywaj więc kawałki ciasta i wyklejaj nimi spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia).
- Tak przygotowany spód włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 10 minut.
MASA SEROWA:
- W tym czasie przygotuj masę serową: Zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota planetarnego umieść wszystkie składniki z wyłączeniem bakalii.
- Miksuj na średnich obrotach tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji masy. Nie chcemy jej napowietrzyć bo napowietrzona masa serowa w piekarniku rośnie, natomiast tuż po upieczeniu gwałtownie opada.
- Po wymieszaniu masy dodaj (lub nie) bakalie.
- Masę wylej na podpieczony spód, sernik włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni, a po 10 minutach zmniejsz temperaturze do 160 stopni i piecz jeszcze 90 minut.
- Po upieczeniu sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.