• Sernik wiedeński na czekoladowym spodzie
  • Sernik wiedeński na czekoladowym spodzie

Deser

Sernik wiedeński na czekoladowym spodzie

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia (może być również z wiaderka)
5 jajek
100 g masła
200 g drobnego, białego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Spód:
150 mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
90 g pokrojonego masła
1 jajko

Przepis podstawowy

SPÓD:

  1. W misie robota z zamontowanym mieszadłem K umieść wszystkie składniki i wyrabiaj do ich połączenia.
  2. Ciasto będzie trudne do wałkowania, odrywaj więc kawałki ciasta i wyklejaj nimi spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia).
  3. Tak przygotowany spód włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 10 minut.

 

MASA SEROWA:

  1. W tym czasie przygotuj masę serową: Zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota planetarnego umieść wszystkie składniki z wyłączeniem bakalii.
  2. Miksuj na średnich obrotach tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji masy. Nie chcemy jej napowietrzyć bo napowietrzona masa serowa w piekarniku rośnie, natomiast tuż po upieczeniu gwałtownie opada.
  3. Po wymieszaniu masy dodaj (lub nie) bakalie.
  4. Masę wylej na podpieczony spód, sernik włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni, a po 10 minutach zmniejsz temperaturze do 160 stopni i piecz jeszcze 90 minut.
  5. Po upieczeniu sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.