Danie główne
Pizza Italiana con cipolla
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Drożdże umieść w misie robota, dodaj cukier oraz wodę .
2.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta
3.
Uruchom robot, ustaw prędkość minimalną, czas 5 mminutl
4.
Stopniowo dodawaj mąkę
5.
Po 5 minutach dodaj sól, ustaw prędkość pracy na 1 oraz czas na 10 minut
6.
Po 7-8 minutach dodaj oliwę
7.
Ciasto pozostaw pod przykryciem, w temperaturze 19-20°C na 6h
8.
Wyrośnięte ciasto, podziel na 2-3 części, uformuj kulkę - pamiętaj by robić to delikatnie, wówczas gazy zgromadzone w cieście utrzymają jego puszystość.
9.
Kulki pozostaw pod przykryciem na 30 minut
10.
W młynku uniwersalnym umieść 1/2 cebuli, czosnek oraz oliwę. Siekaj 30 sekund na wysokich obrotach.
11.
W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj siekaną cebulę z czosnkiem, zioła oraz pomidory. Gotuj 15 minut do zgęstnienia. Następnie dopraw i odstaw.
12.
Z ciasta uformuj dłońmi porządany kształt. Rozciągaj delikatnie ciasto by uzyskać ulubioną grubość. Placek posmaruj sosem pomidorowym obłóż mozzarellą oraz cebulą.
13.
Z wierzchu polej pizzę oliwą, umieść na rozgrzanym kamieniu i piecz 15 minut w temperaturze 275°C lub 10-12 minut w 300°C
14.
Podawaj jedynie z oliwą ... jak w najlepszej włoskiej restauracji