• Pizza ze świeżymi pomidorami i rukolą
  • Pizza ze świeżymi pomidorami i rukolą

Danie główne

Pizza ze świeżymi pomidorami i rukolą

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

CIASTO:
200g mąki
110ml ciepłej wody
łyżeczka oliwy
½ łyżeczki suchych drożdży
duża szczypta soli
duża szczypta cukru
DODATKI:
100ml gęstego sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
Garść rukoli
10 pomidorków koktajlowych

Przepis podstawowy

  1. Przygotuj zaczyn: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, 4 łyżkami wody i niepełną łyżką mąki. Odstaw na 10 minut. Drożdże powinny zacząć się pienić.
  2. Taki zaczyn przełóż do misy robota planetarnego z zamocowanym hakiem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj około 12-15 minut na wolnych obrotach.
  3. Po tym czasie odstaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwu- a nawet trzykrotnie. Jeśli posiadasz robota Cooking Chef XL lub Titanium Chef Patissier XL, skorzystaj z automatycznego programu do wyrastania ciasta.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na kształt pizzy (z przepisu wyjdzie 1 pizza) i odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 10 minut.
  5. Po tym czasie posmaruj ją sosem pomidorowym i włóż do piekarnika o temperaturze 250 stopni. Jeśli masz piekarnik z maksymalną temperaturą 230 stopni, to taką ustaw. Im większa temperatura tym lepiej dla pizzy. Pizzę piecz 10-12 minut w zależności od temperatury i grubości ciasta.
  6. Po tym czasie na pizzę wyłóż kawałki mozzarelli, pokrojone pomidory i rukolę, możesz ją też polać oliwą (moja ulubiona to w tym wypadku oliwa z chili).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.