• Torcik marchewkowy z kremem waniliowym
  • Torcik marchewkowy z kremem waniliowym

Deser

Torcik marchewkowy z kremem waniliowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- malakser

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
Składniki suche:
120 g mąki pszennej
100 cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki mokre:
100 ml oleju roślinnego
50g roztopionego masła
2 roztrzepane jaja
Dodatkowo:
250 g marchwi startej na grubych oczkach
50 g posiekanych orzechów włoskich
50g płatków migdałów
Składniki na krem:
200 g naturalnego serka Philadelphia
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka cukru pudru
laska wanilii (ziarenka)
skórka otarta z ½ cytryny
pół łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
500g sezonowych owoców

Przepis podstawowy

Ciasto:

  1. W misie robota planetarnego umieść mokre składniki i lekko je ubij za pomocą trzepaczki.
  2. Następnie dodaj wszystkie składniki suche i wymieszaj.
  3. Zetrzyj marchewkę za pomocą malaksera i tarczy o grubych oczkach oraz posiekaj w nim orzechy (najlepiej sprawdzi się ostrze do siekania).
  4. Wyciągnij misę z robota, dodaj marchewkę oraz orzechy i wymieszaj ręcznie.
  5. Masę przelej do  małej tortownicy (około 18 cm) i piecz około 45 minut w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na 2 lub 3 blaty i przełóż je kremem.

Krem:

  1. W misie robota za pomocą mieszadła elastycznego wymieszaj wszystkie składniki kremu.
  2. Biszkopt przełóż kremem, udekoruj twoimi ulubionymi owocami: ja lubię w tym torcie dodatek truskawek i borówek.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.