Danie główne
Lasagne z wołowiną
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- maszynka do mielenia mięsa
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
Makaron:
- Mąkę wysyp na blat/stolnicę, usyp kopczyk, a we wgłębienie wbij jaja. Dodaj sól i widelcem delikatnie mieszaj mąkę i jajka, następnie zacznij wyrabiane ręką.
- Po 2 minutach wyrabiania przełóż ciasto misy robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Wyrabiaj około 4-5 minut na wolnych obrotach.
- Gdy ciasto uzyska pożądaną konsystencję połóż je na blacie i przykryj odwróconą do góry nogami miską, ciasto musi odpoczywać około 30 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na 3-4 kawałki. Każdy z nich delikatnie rozwałkuj ręcznie podsypując odrobiną mąki, a następnie tak przygotowane ciasto przepuść przez wałkowarkę zamontowaną do gniazda wolnych obrotów.
- Cienki pasy ciasta pokrój na kawałki idealne do lasagne.
- Ciasto przed pieczeniem powinno się podsuszyć. Kratkę piekarnika wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia lub ręcznika papierowego, posyp go delikatnie semoliną i na niej połóż płaty makaronu.
Sos:
- Możesz go przygotować w misie robota z opcją gotowania Cooking Chef XL lub na patelni.
- Cebulę i czosnek posiekaj i przysmaż na oliwie, po chwili dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor.
- Następnie dodaj zioła i koncentrat pomidorowy.
- Smaż przez kilka minut, dolej wino, a gdy większość płynu wyparuje, dodaj passatę pomidorową.
- Duś na małym ogniu około 30 minut.
Beszamel:
- W tym czasie przygotuj beszamel: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę.
- Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje.
- Ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.
Przygotowanie:
- W żaroodpornej formie układaj naprzemiennie: płaty makaronu, sos mięsny i beszamel. Całość posyp parmezanem.
- Zapiekaj około 30–40 minut w temperaturze 180 stopni.