• Ciasto ucierane z owocami

Deser

Ciasto ucierane z owocami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Margarynę, cukier oraz mleko wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru ciągle mieszajac Masę zostawiamy do ostygnięcia Żółtka i białka z jajek ubijamy w osobnych miskach na puszystą pianę

2

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i całość miksujemy Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników Masę wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą

3

Na wierzchu układamy owoce, w przypadku śliwek dzielmy je na dwa, drylujemy i kładziemy skórką do dołu Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180° przez około 50 minut

4

Ja dodatek można przygotować galaretkę którą polejmy wierzch ciasta Galaretkę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu, wstępnie schładzamy aż zacznie gęstnieć Po upieczeniu ciasto studzimy, zalewamy galaretką i zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
5 jajek
3,5 szklaki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miska owoców (u nas śliwki)
Dwie galaretki cytrynowe

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.