Deser
Cynamonki drożdżowe (25 sztuk)
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
Ciasto:
- Drożdże wymieszaj z cukrem w misie robota, dodaj 4 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.
- W tym czasie podgrzej mleko, rozpuść masło, a mąkę wymieszaj z kardamonem.
- Zacznij wyrabianie ciasta z pomocą haka na wolnych obrotach i stopniowo do wyrośniętego zaczynu dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.
- Ciasto wyrabiaj przez około 8 minut.
- Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Moja mama zawsze kładła je przy kaloryferze, babcia mawiała, że nie ma jak ogrzewanie ciasta „żywym ogniem” i kładła miskę z ciastem przy rozpalanym kominku, natomiast jeśli masz robota Cooking Chef XL lub Titanium Chef Patissier XL, skorzystaj z automatycznego programu do wyrastania ciasta.
Nadzienie:
- W misie robota umieść wszystkie składniki nadzienia. Masło ucieraj z cynamonem za pomocą mieszadła elastycznego aż będzie super puszyste.
Przygotowanie:
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Prostokąty posmaruj masą cynamonową.
- Ciasto zwijaj w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.
- Bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp cukrem perlistym.
- Piecz około 8-10 w temperaturze 200 stopni (program góra dół, czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek, po upieczeniu warto zastosować metodę „suchego patyczka”).