• Cynamonki drożdżowe (25 sztuk)
  • Cynamonki drożdżowe (25 sztuk)

Deser

Cynamonki drożdżowe (25 sztuk)

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto:
900 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
150 g cukru
150 g masła
45 g świeżych drożdży
370 ml ciepłego mleka
łyżeczka mielonego kardamonu
1 duże jajko lub 2 małe
Nadzienie:
120 g masła
120 g brązowego cukru
4 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
cukier perlisty do posypania bułeczek

Przepis podstawowy

Ciasto:

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem w misie robota, dodaj 4 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.
  2. W tym czasie podgrzej mleko, rozpuść masło, a mąkę wymieszaj z kardamonem.
  3. Zacznij wyrabianie ciasta z pomocą haka na wolnych obrotach i stopniowo do wyrośniętego zaczynu dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.
  4. Ciasto wyrabiaj przez około 8 minut.
  5. Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Moja mama zawsze kładła je przy kaloryferze, babcia mawiała, że nie ma jak ogrzewanie ciasta „żywym ogniem” i kładła miskę z ciastem przy rozpalanym kominku, natomiast jeśli masz robota Cooking Chef XL lub Titanium Chef Patissier XL, skorzystaj z automatycznego programu do wyrastania ciasta.

Nadzienie:

  1. W misie robota umieść wszystkie składniki nadzienia. Masło ucieraj z cynamonem za pomocą mieszadła elastycznego aż będzie super puszyste.

Przygotowanie:

  1. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
  2. Prostokąty posmaruj masą cynamonową.
  3. Ciasto zwijaj w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.
  4. Bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp cukrem perlistym.
  6. Piecz około 8-10 w temperaturze 200 stopni (program góra dół, czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek, po upieczeniu warto zastosować metodę „suchego patyczka”).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.