Deser
Tarta cytrynowa z bezą włoską
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
Spód:
- Składniki na spód umieść w misie robota, ciasto wyrabiaj 4-5 minut na wolnych obrotach przy pomocy mieszadła K.
- Wyrobione ciasto zlep w kulkę i schładzaj je w lodówce przez minimum godzinę.
- Po tym czasie cienko je rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarze 25 cm i ponakłuwaj widelcem. Piecz pod obciążeniem (np. z ryżu lub grochu) około 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie bez obciążenia kolejne 20 minut. Ostudź, ale nie wyciągaj z formy.
Krem cytrynowy:
- Aby przygotować krem cytrynowy do misy robota wbij jajka, delikatnie ubij je z cukrem przy pomocy trzepaczki.
- Dodaj mąkę i sok z 4 cytryn oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Jeśli Twój robot nie ma funkcji podgrzewania, ten etap wykonaj w garnku na małym ogniu.
- Dodaj małe kawałki zimnego masła.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, masę wylej na podpieczony spód i piecz jeszcze 20 minut.
Beza włoska
- Aby przygotować beze włoską, białka umieść w misie robota planetarnego i zamontuj trzepaczkę.
- Cukier i wodę podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 110 stopni, w tym momencie zacznij ubijać białka.
- Syrop gotuj aż osiągnie temperaturę 118-120 stopni, a następnie przerwij podgrzewanie. Białka powinny być już prawie ubite.
- Wlewaj syrop wąskim strumieniem do ubitych białek, nie przerywając ubijania. Białka ubijaj około 10 minut. Jeśli posiadasz model Cooking Chef XL możesz skorzystać z automatycznego programu do robienia bezy włoskiej.
- Beze wyłóż na upieczoną tarte i za pomocą palnika przypal bezę z wierzchu.