• Brownie

Deser

Brownie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

200g masła
200g gorzkiej czekolady
170g cukru
3 jajka
70g mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypa soli
100g orzechów pekan (lub innych, twoich ulubionych)

Przepis podstawowy

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, a czekoladę połam. Te dwa składniki umieść w misie robota z funkcją podgrzewania i ustaw temperaturę 60 stopni. Podgrzewaj aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą.
  2. Do masy dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mieszaj mieszadłem elastycznym na średnich obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, kakao oraz sól.
  3. Gdy masa uzyska jednolita konsystencję wyjmij misę z robota, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj ręcznie.
  4. Masę przelej do okrągłej lub prostokątnej formy (u mnie o wymiarach 20x20) i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz skrócić ten czas jeśli lubisz bardziej „mokrą” konsystencje ciasta lub wydłużyć o kilka minut, jeśli wolisz brownie bardziej wypieczone. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.