• Naleśniki z masłem orzechowym i owocami
  • Naleśniki z masłem orzechowym i owocami

Przystawka

Naleśniki z masłem orzechowym i owocami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

Naleśniki:
15 dag mąki pełnoziarnistej,
½ szklanki mleka odtłuszczonego,
½ szklanki gazowanej wody mineralnej,
1 jajko,
100 ml oliwy z oliwek,
1 szklanka malin lub truskawek (ok. 15 dag),
2 łyżki suszonych borówek amerykańskich lub jagód goji,
1 łyżka cukru pudru lub cynamonu,
1 łyżka oleju,
szczypta soli.
Masło orzechowe:
1 kg uprażonych w piekarniku orzechów ziemnych,
2 łyżki miodu.

Przepis podstawowy

1

Prażone w piekarniku orzechy blenduj z miodem do uzyskania pożądanego efektu – gładkiej masy.

2

Mąkę, mleko, wodę, jajko, sól oraz olej wymieszaj w blenderze do gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.

3

Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dnie i smaż z obu stron. Ciepłe naleśniki smaruj przygotowanym wcześniej masłem orzechowym, posyp owocami, np. malinami i borówkami, złóż w chusteczkę lub zwiń w rulonik.

4

Całość posyp cukrem pudrem lub cynamonem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.