• Krem z kalafiora
  • Krem z kalafiora

Danie główne

Krem z kalafiora

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

1 kalafior (ok. 1 kg),
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
2 ząbki czosnku,
4 łyżki płatków migdałów (ok. 4 dag),
4 łyżki startego parmezanu (ok. 3 dag),
2 szklanki grzanek (ok. 12 dag) lub groszku ptysiowego (ok. 5 dag),
1 pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa.

Przepis podstawowy

1

Kalafiora obierz z liści, umyj i podziel na różyczki.

2

Różyczki kalafiora oraz obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę zalej wodą (na tyle, aby zakrywała warzywa) i gotuj do miękkości 15–20 minut. Odcedź i zachowaj wywar.

3

Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek.

4

Ugotowane warzywa zmiksuj z płatkami migdałowymi i podsmażonym czosnkiem. W trakcie miksowania wlewaj wywar, aż do uzyskania kremu o konsystencji gęstej śmietany.

5

Zupę przelej do garnka, dodaj parmezan i zagotuj. Mieszaj, aż ser się rozpuści.

6

Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

7

Gorącą zupę podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na talerzach posyp umytą i posiekaną zieloną pietruszką.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.