• Energetyczny krem
  • Energetyczny krem

Deser

Energetyczny krem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

220 g orzechów nerkowca,
250 ml wrzącej wody,
1 łyżka oleju kokosowego,
2 łyżki mąki kokosowej
1 banan (ok. 150 g),
1 łyżeczka miodu,
1-2 łyżki kakao w proszku,
2 łyżeczki traganku.

Przepis podstawowy

1

W żaroodpornej miseczce zalej nerkowce wrzącą wodą i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej. Odsącz orzechy, wylej wodę.

2

Obierz i pokrój banana. Umieść w kielichu z pozostałymi składnikami.

3

Jeżeli chcesz uzyskać czekoldową wersję kremu, dodaj miód, traganek i kakao w proszku.

4

Miksuj składniki na maksymalnych obrotach przez 30–45 sekund, używając mieszaka. W połowie czasu wyłącz blender i zgarnij pozostałości ze ścianek, jeżeli będzie to konieczne. Masa powinna być gładka i gęsta.

5

Przełóż masę do foremki do sufletów lub wysterylizowanego słoiczka i odstaw do stężenia na co najmniej godzinę.

6

Podawaj z krakersami lub herbatnikami.

7

Posyp nasionami chia, aby zwiększyć zawartość białka.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.